Luo tietokanta

Tietokannan luominen – hero
Tässä artikkelissa

Seuraavaksi luomme tietokannan ja esittelemme sen avulla tietokantojen tärkeimpiä toimintoja ja ominaisuuksia. Pääset kokeilemaan tietokantojen eri ominaisuuksia, näkymiä, suodattimia ja lajittelumahdollisuuksia 📈

• Lisää uusi sivu ja valitse Taulukko.

• Ensimmäiseen sarakkeeseen lisätään tietokantasivujen nimi. Kukin Notion-taulukon sarake vastaa ominaisuutta, joka lisää kohteelle kontekstin.

• Napsauta ominaisuuden otsikkoa ja sitten kohdan Tyyppi valikkoa nähdäksesi kaikki ominaisuusvaihtoehdot.

• Tässä esimerkissä luodaan tehtävätietokanta.

• Lisää joitakin keskeneräisiä tehtäviäsi Nimi-sarakkeeseen.

• Lisää sitten Tagit-sarakkeeseen arvoja käyttämällä monivalintaominaisuutta. Voit käyttää arvoja P1, P2 ja P3 ilmaisemaan tehtävän prioriteettijärjestystä.

• Lisää uusi ominaisuus Tagit-otsikon oikealla puolella olevalla +-painikkeella.

• Muuta sen nimeksi Eräpäivä. Valitse kohdan Tyyppi valikosta Päivämäärä. Kun napsautat kohdan Eräpäivä alla olevaa solua, näet päivämäärävalitsimen.

Jokainen Notion-tietokannan kohde on myös oma kokonainen sivunsa. Voit lisätä siihen mitä tahansa sisältöä, myös muita tietokantoja.

• Tehtävätietokannan esimerkissämme voit säilyttää kaikki muistiinpanot ja tehtävään liittyvät sisällöt kätevästi yhdessä kyseisen tehtävän sisällä.

• Jos haluat avata rivin sivuna, vie hiiren osoitin jonkin Nimi-sarakkeen solun päälle ja valitse AVAA. Se näyttää tältä:

• Voit lisätä tai muokata mitä tahansa ominaisuuksia. Lisäksi voit lisätä sivun runkoon muuta sisältöä, kuten tehtävää koskevia tietoja:

Voit luoda samoista tiedoista eri näkymiä. Näytä ne esimerkiksi taululla, kalenterissa, listassa, galleriassa tai aikajanalla tarpeidesi mukaan. Kokeillaanpa!

• Napsauta taulukon vasemmassa yläkulmassa olevaa +-kohtaa.

• Anna uudelle näkymälle nimi ja valitse oikeanpuoleisesta valikosta Taulu.

• Tässä näkymässä taulukon rivit näkyvät taululla kortteina, jotka on ryhmitelty tagien mukaan. Kortin napsauttaminen avaa sen sivuna. Sisältö on yhä sama, se vain näytetään eri tavalla.

Vinkki: Eri näkymät sopivat eri tarkoituksiin, ja näkymiä voi olla juuri niin monta kuin mitä tarvitset.

• Gallerianäkymä on kätevä vaihtoehto silloin, kun tallennat tietokantaan kuvia.

• Listat sopivat asiakirjojen yksinkertaiseen säilyttämiseen.

• Kalenterinäkymässä sivut näkyvät käytössä olevan päivämääräominaisuuden mukaan.

• Aikajanat sopivat projektien päivämäärien ja keston esittämiseen.

Kun haluat tarkastella tietokannan tiettyjä osia, suodata tiedot ominaisuuden mukaan.

• Valitse taulukon yläreunasta Suodata. Valitse sitten jokin oletusvaihtoehdoista tai + Lisää edistynyt suodatin.

• Valitse sitten ehdot, joiden on täytyttävä.

• Keskimmäinen pudotusvalikko sisältää erilaisia vaihtoehtoja ominaisuudesta riippuen.

• Valitse ominaisuudeksi esimerkiksi Tagit, jonka on sisällettävä arvo P1.

Lisää lajitteluja, joiden avulla voit järjestää tietokannan ominaisuusarvojen mukaan. Tämä on kätevä tapa järjestää tiedot nopeasti esimerkiksi prioriteetin, päivämäärän tai tagien perusteella.

• Valitse taulukon yläreunasta ensin Lajittele ja sitten ominaisuus, jonka mukaan haluat lajitella tiedot.

• Valitse esimerkiksi Eräpäivä ja sitten Nouseva. Tämä järjestää tehtävät aikaisimmasta myöhäisimpään eräpäivään.

Näet tietokannan muuttuvan reaaliajassa valitsemiesi suodatus- ja lajitteluehtojen perusteella. Voit lisätä niin monta suodatus- ja lajitteluvaihtoehtoa kuin haluat, ja jokaisella näkymällä on omat vaihtoehtonsa.

Anna palautetta